Szonja HOZMANN


Vezetéknév:
HOZMANN
Keresztnév:
Szonja
ÖSV-Code:
601800547
FIS-Code:
245080
Születési Év:
2001
Nem:
Nemzetiség:
Magyar

 

Milyen célokkal kezdtél el sízni?

Papám gyerekkorától síel, mamám viszont felnőttként állt először lécre. Ezért úgy gondolták, jobb ha én az apai példát követem, és három éves koromban beirattak az Alpesi Club síiskolájába, csak kedvtelésből. Tehetségesnek bizonyultam, és Körtvélyesi Miklós javaslatára hamarosan versenyezni kezdtem.

Mit szeretsz legjobban a sízésben?

Könnyebb lenne felsorolni, mit nem… Szeretem, hogy gyönyörű helyeken sportolhatok, szeretem a sebességet, szeretem amikor végre sikerül ráérezni a helyes technikára.

Mi(k) az erőssége(i)d?

Képes vagyok nyugodt maradni a rajtban, és az előttem álló futamra összpontosítani. Bár a mozgásom kívülről sokszor nem tűnik elég dinamikusnak, mégis gyors vagyok.

Melyik versenyszámot szereted a legjobban?

Pár hónapja még egyértelműen a szlalomot tartottam kedvencemnek. Azóta a SG is felzárkózott mellé.

A szárazedzéseken miken fejlesztetek az edződdel?

Erőnlét, gyorsaság, felsőtest, maximális erő.

Melyik volt az eddigi kedvenc versenyed?

A legelső serdülő versenyem a tiroli Landescup-ban, ahol a SL második futamában becsúszott elém egy ruccsoló. Motorosszánnal vittek vissza a rajtba, végül második lettem, évfolyamomban győztes. A díjkiosztón nem hívtak ki, mert rossz idővel számoltak. Másnap az óriás eredményhirdetésén helyesbítettek, és kaptam harminc eurót kárpótlásul…az első keresetem! Nagyon szerettem még a legutóbbi Whistler Cup SG futamát, ahol igaz, hogy végül hibáztam, és kiestem, de a részidőm és a mért sebességem is alátámasztották, amit menet közben éreztem: egy igazán jó menet volt. Feltétlenül megemlítenék még egy GS versenyt 2015-ből Naudersben, mert talán a legélvezetesebb pálya volt, ahol valaha versenyeztem.

Mire vagy a legbüszkébb az eddigi versenyeredményeid közül?

A 2015-ös Whistler Cup eredményeimre, ahol a GS és PSL ezüstje mellé első magyarként aranyat sikerült nyernem szlalomban. Arra is nagyon büszke vagyok, hogy tavaly Wildschönauban egy nap két futamban is a Landescup dobogójának legfelső fokára állhattam SG-ben. A magyar bajnoki címeimet is nagy becsben tartom.

Mi a következő szezonban a célod? Ha van példaképed, akkor ki az és
miért?

A célom idén: jó versenyeken, jó sízéssel, jó pontokat szerezni. Ez sajnos kevésbé egyszerű, mint ahogy hangzik, de minden tőlem telhetőt meg fogok tenni. Példaképeim Lindsey Vonn, mert ő az alpesi sízés történetének legsikeresebb versenyzője, és Mikaela Shiffrin, mert a SL technikája egyedülálló.

Van, aki nyáron pl. szőrözik, vitorlázik vagy futóversenyeken indul.
Neked van-e kiegészítő sportod?

Korábban nagyon sok mozgásformát végeztem rendszeresen a sí mellett (pl. tánc, torna, úszás), némelyiket versenyszerűen is: karate, vitorlázás. Mióta Tirolban járok iskolába a lehetőségeim korlátozottak. Ha tehetem, elmegyek falat mászni, SUP-olni, vakációban könnyűbúvárkodni.

Mik a hosszútávú céljaid a sízésben?

Szeretnék profi sízőként hosszútávon a Világkupában szerepelni, és minnél jobb eredményeket elérni világversenyeken.

Milyen volt a tavalyi szezonod, miben kell még fejlődnöd? Vagy mit
csinálnál másképp?

Gyakran kezdődik nehezen a szezonom, tavaly is így volt. A szezon második fele sikeresebb volt és a tiroli Landescup minden versenyén dobogóra állhattam, összetettben is csak egy századon múlt a győzelmem. Az új FIS-léchez nagyobb erőre van szükség, ezen van még mit fejleszteni.

Várod már, hogy belépj a nemzetközi (FIS) versenyek világába?

Biztos izgalmas lesz, de próbálok ugyanúgy hozzáállni a versenyekhez mint korábban, hiszen minden verseny fontos volt eddig is és lesz a jövőben is.

Mit gondolsz, milyen kihívásokkal fogsz szembenézni?

A rossz rajtszámok biztos nem segítenek… de mindenki így kezdi, apránként kell felküzdeni magad. Megpróbálok nem a pontokra, hanem a technikára koncentrálni, akkor remélhetőleg az eredmények is jönnek majd maguktól.