Hozmann Szonja TOP 500-ban alpesi kombinációban


Az egész világ a téli olimpiára készül, mi is.

Szonja születési éve (2001) sajnos nem túl szerencsés, hiszen az előző ifjúsági olimpián még nem, a következőn pedig már nem vehet részt a korhatárok miatt. Az igazi, felnőtt téli olimpia pedig az első FIS évére esik, ami azt jelenti, hogy míg az idősebbek már 2016. július 1-től megkezdhették a harcot a kvótákért, ő bő egy évvel később kaphatta csak meg FIS-engedélyét, és így nagyon rövid ideje maradt egy esetleges kvalifikációra.
A B-kvóta szintjét (max. 140 FIS pont szlalomban vagy óriásban) szerencsére elég gyorsan el is érte mindkét számban, de mivel Miklós Edit TOP 30-as versenyző lesiklásban, az általa szerzett második kvótát hivatalosan csak A-kvótás síelő kaphatná.
Az A-kvótához egy számban az olimpiai FIS pontlista legjobb ötszáz síelője közé kell kerülni. Ez a technikai számokban szinte lehetetlen ilyen rövid idő alatt, lesiklásban tapasztalat híján nehéz, úgyhogy maradt a SG és a kombináció. A síszövetség szakvezetése javaslatára Szonja utóbbira koncentrált, és mindjárt első versenyén 2017. december 23-án sikerült a kívánt ponthatár alá kerülnie. Szerencsére az aznapi másik versenye még jobban sikerült, és így az előírt két verseny pontátlaga alapján megszerezte az A-kvalifikációhoz szükséges helyezést.

Boldog Karácsonyt!